De gevel van een huis is heel belangrijk wanneer het gaat om de waarde van een huis. Een gevel heeft nogal wat te verduren in ons klimaat. In de winter spelen kou en vocht een heel belangrijke rol, en in de zomer heeft warmte flink vat op het voegwerk. Wanneer jouw huis al wat ouder is heeft het waarschijnlijk een vergrijsde gevel. Dat wil zeggen dat het voegwerk vaal geworden is en dat de stenen zich niet meer laten reinigen. Het vocht is uit het specie getrokken, en de stenen zijn teveel aangetast door allerlei soorten vuil. Wie zijn gevel weer als nieuw wil maken kan ervoor kiezen om deze te laten reinigen. Vervolgens is een nieuwe voeg tussen de stenen een perfecte facelift.

Wat komt er kijken bij een facelift voor jouw huis

Voordat je jouw gevel laat reinigen is het goed om eerst het onderstaande stappenplan door te lezen:

  • Begin met een vakkundig advies. Voor een goede reiniging is het noodzakelijk dat er wordt gekeken naar de staat van jouw gevel. Dat kan je overlaten aan een expert van een gevelreinigingsbedrijf, maar wanneer de gevelreiniging deel uitmaakt van een groot project kan je ook kiezen voor een apart adviesbureau. Men kijkt naar de staat van het voegwerk en naar de staat van de stenen in jouw huis. De stabiliteit van de gevel wordt in kaart gebracht. Dit is van het grootste belang bij het opstellen van een beleid.
  • Vergelijk offertes. Ga niet zomaar akkoord met de eerste de beste gevelreiniger. We hebben offertes opgevraagd en ontdekt dat er nogal wat verschil tussen de diverse prijzen zat. Het is dan ook goed om eerst ook offertes op te vragen. De tool om dat te doen staat onderaan deze tekst.
  • Spreek af wie de nieuwe voegen gaat zetten. Je kan ervoor kiezen om een apart gevelreinigingsbedrijf en een aparte metselaar te kiezen. Sommige bedrijven bieden jou echter de mogelijkheid om beide vakmannen samen in te schakelen. Zo heb je in één dag een gereinigde gevel en nieuwe voegen.
  • Kies de methode voor gevelreiniging. Ga met de gevelreiniger aan tafel zitten en bespreek welke methode voor gevelreiniging in jouw situatie de beste is. Dat zal niet altijd de goedkoopste methode zijn; het is afhankelijk van de staat van jouw huis en de aard van de vervuiling.
  • Kies de juiste voeg. Als de gevel is gereinigd zal je graag nieuwe voegen in je huis willen hebben. Het vuil uit voegwerk weghalen zal namelijk niet afdoende zijn om jouw huis weer als nieuw te krijgen. Overleg dan ook hoe de oude voegen worden verwijderd en hoe de nieuwe worden geplaatst.
  • Veel voorbereiding kan je zelf treffen voor een gevelreiniging en nieuwe voegen. Maak de werkplek goed toegankelijk en zorg ervoor dat het looppad vrij is. Op die manier betaal je zo min mogelijk extra uurloon.

Hoeveel kost gevelreiniging

We deden navraag naar de kosten van gevelreiniging en ontvingen de volgende prijsopgaven

Wat voor gevelreinigingsmethode kies je Hoe is de prijs tot stand gekomen Prijs
Reinigen van de gevel met stoom Inclusief arbeidsloon en materiaal, per vierkante meter Vanaf 5 euro
Reinigen van de gevel met chemicaliën Inclusief arbeidsloon en materiaal, per vierkante meter Vanaf 14 euro
Reinigen van de gevel met zandstralen Inclusief arbeidsloon en materiaal, per vierkante meter Vanaf 16 euro

 

Hoeveel kost de totale gevelrenovatie

Hoeveel je in totaal betaalt voor de gevelrenovatie hangt af van meer factoren. Ook die hebben we op een rij gezet.

  • Wat voor metselwerk laat je uitvoeren. Bij een renovatie van een gevel kan je kiezen uit meer soorten metselwerk. Je kan kiezen voor de vlakke voeg. Deze kost gemiddeld 12 euro per vierkante meter. Je kan ook kiezen voor de verdiepte voeg. Die zit meer tussen de stenen in en laat een randje steen vrij. Deze techniek kost gemiddeld 14 euro per vierkante meter. Een methode met een ruimtelijk effect op je muur is de schaduwvoeg. Die kost gemiddeld 25 euro per vierkante meter. Ga je voor een knipvoeg of voor een snijvoeg, dan krijgt jouw huis een nog meer luxueuze uitstraling maar daar betaal je wel voor. De prijs hiervan kan oplopen tot 50 euro per vierkante meter.
  • Op welke manier worden de oude voegen verwijderd. Voordat er nieuw voegwerk wordt aangebracht moet het oude voegwerk eerst worden verwijderd. Dat kan op meerdere manieren gebeuren. Hoe, dan hangt af van de gevoeligheid van de gevel en van de stabiliteit. Het verwijderen van voegen zal gemiddeld per vierkante meter tussen 5 en 15 euro kosten.

Eerst offertes vergelijken

Voordat je ook maar iemand vraagt om jouw gevel te bekijken is het verstandig om eerst offertes te vergelijken. Dat doe je met deze button. Je krijgt gelijk een aantal offertes in jouw mailbox zodat je direct kan zien welk bedrijf voor jou het meest geschikt is.