De gevel van je huis is van een enorm groot belang wanneer het aankomt op de waarde van je huis. Een gevel die er goed uitziet zal de waarde van een huis ogenblikkelijk verhogen. Helaas hebben de huizen in ons land het zwaar. De gevel is doorgaans in een matige staat. Zeker wanneer jouw huis al wat ouder is zal de gevel grijzig en verweerd ogen. Het voegwerk is bros en de stenen ogen niet fris. Een facelift voor jouw huis is op dat moment een goede oplossing.

Hoe jouw gevel snel veroudert

De gevel van je huis veroudert redelijk snel na de oplevering. Zaken waar jouw gevel onder lijdt wisselen per woonsituatie. We hebben een aantal woonsituaties en de specifieke problemen voor je op een rij gezet.

Landelijk wonen

Woon je landelijk in een gebied met veel bomen; dan heb je te maken met grote luchtvochtigheid. De bomen zorgen namelijk voor een behoorlijk vochtig klimaat, zeker wanneer ze dicht bij je huis staan. De stenen van jouw gevel krijgen hier ook hun deel van mee. Ze zullen last hebben van mos-groei op de stenen en op de voegen. Mos mag dan redelijk oppervlakkig aan jouw muren vastzitten, het is wel een probleem wat je snel zal moeten verwijderen om te voorkomen dat je een vochtprobleem in je huis krijgt. Je kan mos het beste eens per 5 jaar laten verwijderen om te voorkomen dat een probleem verergert.

Stedelijk wonen

Stedelijk wonen is ook iets wat zijn makken met zich meebrengt. De lucht is er doorgaans erg vervuild door de uitlaatgassen van auto’s. Je hebt er dan ook vaak te maken met roetaanslag op de gevel en met metselwerk wat snel uitdroogt en poreus wordt. Los van het probleem van auto’s heb je ook te maken met een probleem van hangjongeren. Deze hebben de neiging om graffiti achter te laten op muren en daarbij zullen ze jouw huis niet ontzien. In dat geval heb je waarschijnlijk al vaker te maken gehad met een ondergespoten muur met andermans ‘kunstwerk’. Dit probleem kan je tackelen door jouw muur te laten reinigen. Daarna zijn er vaak nog extra maatregelen nodig.

Wonen aan zee

Aan zee wonen is het meest romantische natuurlijk. Je hebt alleen wel te maken met een zeer zoute zeelucht. Dat zout zal zich naar alle kanten in jouw gevel vreten waarna het zich eigenlijk nog maar moeilijk laat verwijderen. Je wil in een dergelijke natuurlijke omgeving niet kiezen voor een methode met veel chemicaliën wat de keuze helaas beperkt.

De kosten van gevelreiniging

We informeerden bij meerdere gevelreinigingsbedrijven naar hun tarieven. Men kwam voor ons met de volgende offertes.

Wat voor techniek laat je toepassen Welke woonsituatie Prijs per vierkante meter
Stoomreiniging Landelijk wonen en wonen aan zee. Verwijderen van mos aanslag en van zout Tussen 5 en 10 euro
Chemische reiniging Stedelijk wonen. Verwijderen van verf, roet aanslag en graffiti Tussen 15 en 17 euro
Zandstralen Stedelijk wonen. Verwijderen van graffiti en van verf. Tussen 14 en 16 euro
Impregneren van de gevel Wordt vooral gebruikt bij stedelijk wonen; graffiti wordt na impregneren eenvoudig verwijderd zonder gevelreiniger Tussen 14 en 25 euro

 

Hoe de prijs van een gevelreiniging per vierkante meter tot stand komt

We kregen prijzen voor gevelreiniging die behoorlijk uiteen liepen. Navraag leverde ons op dat dit met een aantal omstandigheden te maken heeft.

  • Hoeveel vierkante meter gevel laat je reinigen. Gevelreinigingsbedrijven maken kosten die men ‘opstartkosten’ noemt. We hebben het dan over kosten voor het opbouwen van een bouwsteiger, het huren van gereedschap en het aanvoeren hiervan naar de werkplek. Die kosten verspreidt men over de eerste 20 vierkante meter die men bij jou reinigt. Wanneer er dus meer wordt gereinigd zal de prijs per vierkante meter wat dalen. Je betaalt dus boven de 20 vierkante meter geen prijs die evenredig oploopt.
  • De ligging van jouw huis. Heb je een huis in een drukbevolkt stedelijk gebied, dan zal de gevelreiniger meer moeite moeten doen om zijn bouwsteiger bij jouw huis op te bouwen. Hij moet immers voortdurend met jouw buren rekening houden. Heb je daartegenover een landelijk huis met een groot stuk weiland er omheen, dan heeft de gevelreiniger aanmerkelijk minder moeite met het opbouwen van zijn steigers. Hij zal afhankelijk van de hoeveelheid moeite die hij moet doen meerkosten berekenen voor de eerste vierkante meters.

Geef aan gevelreiniging niet teveel uit

Gevelreiniging kan een kostbare aangelegenheid zijn als je zomaar de eerste de beste inhuurt. Vraag daarom eerst offertes op voordat je iemand inschakelt. Dat doe je met deze button. Je ontvangt meerdere offertes als vergelijkingsmateriaal om op die manier tot de beste keuze te komen.