Een gevel heeft het in ons land zwaar te verduren. Er is een aantal factoren wat de gevel aantast door de jaren heen. Daardoor krijgt een gevel van een al wat ouder huis een verweerd uiterlijk. Als de gevel van jouw huis zijn beste tijd heeft gehad en er grauw en grijs uitziet kan jouw huis wel een opfrisser gebruiken. We informeerden naar de prijzen van zo’n opfrisbeurt voor jouw gevel.

Kies de juiste reinigingsmethode

Ga jij je gevel laten reinigen, dan kom je er al snel achter dat er een aantal reinigingsmethoden zijn. Deze hebben ieder hun eigen prijskaartje, maar je kan niet zomaar iedere willekeurige reinigingsmethode toepassen op jouw huis. We hebben gekeken naar de diverse reinigingsmethoden en de situaties waarin je deze kan gebruiken.

De reiniging van een gevel met de stoomreiniger

Dit is de methode die naar verhouding nog de minste kosten met zich meebrengt. Het is een methode waarbij de vakman met een speciale stoomreiniger zonder schoonmaakmiddel de gevel reinigt. Het is een methode die redelijk snel kan worden toegepast, en er zitten een aantal voor- en nadelen aan.

Voordelen van de stoomreiniger

De voordelen van gevelreiniging met een stoomreiniger zijn eenvoudig. Het is een klus die snel gaat en die daarbij relatief weinig kost. Ook het feit dat er geen vervuilende chemicaliën in het milieu terecht komen is een heel belangrijke pre om voor deze methode te kiezen. Er zitten helaas naast voordelen ook nadelen aan deze methode.

Nadelen van de stoomreiniger

Een heel belangrijk nadeel van de stoomreiniger is wel dat het niet op iedere vervuiling kan worden toegepast. Het is alleen mogelijk bij een lichte vorm van vervuiling die eenvoudig te verwijderen valt. Denk bijvoorbeeld aan een vervuiling door mos of door algen. De vraag is dan ook of het verstandig is om aanslag door een vochtige begroeiing te verwijderen met vocht.

De reiniging van een gevel met chemicaliën

Dit is een methode die wordt toegepast om bepaalde stoffen in een gevel te verdunnen en te verwijderen. Denk in dat geval aan verf en roet. Deze twee stoffen zullen eerst met een chemisch middel moeten worden losgeweekt uit de muur alvorens te worden afgevoerd. Het is een middel wat veel wordt gebruikt bij het verwijderen van bijvoorbeeld graffiti. Wanneer de verf al lange tijd in de muur getrokken zit is dit de enige resterende methode.

Voordelen van chemisch reinigen

Het grote voordeel van deze methode is uiteraard dat het een heel snelle methode is. Daarnaast is het een methode die heel oude vervuiling kan weghalen uit een muur. Het is een methode die de meest agressieve vervuiling op een gevel verwijdert.

Nadelen van chemisch reinigen

Het nadeel is uiteraard dat er behoorlijk wat chemische stoffen inclusief vervuiling in het leidingwater terechtkomen door deze methode. Daarnaast is het een manier die mogelijk de stevigheid van de gevel zelf op den duur aantast doordat bepaalde essentiële stoffen aan het specie en de bakstenen worden onttrokken.

Zandstralen

Zandstralen is een methode die behoorlijk wat werk met zich meebrengt. Het is echter ook een methode die gebruik maakt van natuurlijk materiaal om vuil los te schuren van een gevel. Daardoor is zandstralen een methode die ook gebruikt kan worden op wat gevoeligere muren. Houd er echter wel rekening mee dat de druk niet te hoog mag worden bij het zandstralen. In dat geval zou de gevel zijn stabiliteit kunnen verliezen.

Voordelen van zandstralen

Zonder al teveel chemicaliën haal je zaken als graffiti en verf weg van een muur. Dit kan dus wanneer het vuil oppervlakkig zit of wanneer de stenen ietwat poreus zijn waardoor je goed bij het vuil kan komen.

Nadelen van zandstralen

Een heel belangrijk nadeel van zandstralen is de prijs. Het is relatief gezien de duurste methode om een gevel te reinigen. We hebben de prijzen van zandstralen maar ook van de andere methoden in onderstaande tabel weergegeven.

 

Wat voor techniek gebruik je voor gevelreiniging Per welke eenheid is de prijs berekend Wat is de prijs
Reinigen van gevel met stoomreiniger Per vierkante meter Vanaf 5,50 euro
Reinigen van gevel met chemicaliën Per vierkante meter Vanaf 15 euro
Reinigen van gevel met zandstralen Per vierkante meter Vanaf 16,50 euro

 

Hoe de prijs verder wordt bepaald

De prijs die we opgeven is een vanaf- prijs. De prijs wordt verder bepaald door een aantal factoren:

  • De locatie van de gevel. Is de gevel eenvoudig te bereiken, dan zal het gevelreinigingsbedrijf een lager tarief berekenen dan wanneer men eerst allemaal struikgewas moet weghalen om de bouwsteiger te kunnen neerzetten.
  • De afmeting van de gevel. Een gevelreinigingsbedrijf zal doorgaans een standaard tarief hanteren tot bijvoorbeeld 20 vierkante meter. Dat is een tarief waar de opstartkosten zoals het bouwen van de steiger bij zitten inbegrepen. Kom je boven die 20 vierkante meter, dan wordt de prijs opeens wat lager. Dat komt doordat men dan de opstartkosten heeft terugverdiend.

Een schone gevel voor een nette prijs

Voor een schone gevel betaalt niemand graag een woekerprijs. Het is dan ook verstandig om eerst offertes op te vragen alvorens de opdracht uit te geven aan een bedrijf. Met deze button krijg je een aantal offertes vrijblijvend in je mailbox om te vergelijken. Het kan je een voordeel oplopend tot 20 procent opleveren.