Een gevel heeft nogal wat te lijden onder ons klimaat. Wanneer het winter is wordt jouw gevel aangetast door kou en vocht. Wanneer er vorst in je stenen komt na een natte dag zullen bij oude gevels de stukken steen en voegsel uit je muren vallen. Daarnaast kan een gevel er na verloop van tijd haveloos uit zien. De gevel oogt grijzig en het voegsel heeft een groenige tint gekregen. De neiging is groot om een gevelreinigingsbedrijf in te huren, maar je kan ook zelf aan de slag gaan. Daar gaan we nu wat verder op in.

Welke soort aanslag heb je

Voordat je een gevelreiniging gaat uitvoeren is het goed om eerst te beoordelen wat voor soort gevelvervuiling je hebt. We hebben de meest voorkomende soorten voor je op een rij gezet.

  • Mos aanslag. Aanslag door mos tref je vooral aan bij huizen die in een omgeving met veel bomen staan. Deze huizen hebben als je het mos laat doorgroeien een vochtprobleem waardoor je een akelig binnenhuisklimaat krijgt. Het is verstandig om deze mos aanslag weg te halen van je gevel. Je kan mos aanslag prima zelf weghalen doordat het redelijk eenvoudig te verwijderen is.
  • Algen aanslag. Algen tref je eveneens aan in een groene woonomgeving. Algen zijn een gevolg van vocht in de lucht, en als het eenmaal op je huis zit zal het ook daar gaan woekeren. Algen hebben de bijnaam ‘groene aanslag’. Ze geven eveneens een vochtprobleem in je huis waardoor verwijderen de enige oplossing is. Algen kan je ook gemakkelijk zelf weghalen.
  • Verf vlekken. Verf op je muren is een probleem wat je niet gemakkelijk zelf kan weghalen. Het lukt je alleen wanneer de verf nog erg vers is en niet in de stenen en het voegwerk zelf getrokken is. Het weghalen kan je zelf doen maar je zal er apparatuur voor moeten inhuren.
  • Graffiti vlekken. Jongeren laten hun sporen vaak achter op huizen. Dat doen ze met graffiti tags. Jij zit ermee en wil er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Ben je er snel bij, dan is de verf nog niet helemaal in de poriën van je muur getrokken waardoor het zich nog laat verwijderen. Je zal ook hier apparatuur voor moeten inhuren.
  • Roet aanslag. Woon je in een stedelijke omgeving, dan heb je doorgaans een wat grauwige aanslag op de gevel zitten. Deze wordt veroorzaakt door het roet wat in de uitlaatgassen van auto’s zit. Roet zal je moeten verwijderen om de stenen hun levendige uitstraling terug te geven. Het roet zal bovendien op den duur de kwaliteit van de stenen en de specie aantasten waardoor verwijderen geen luxe is.

Apparatuur voor gevelreiniging

Ga je een gevel reinigen, dan zal je daar in de meeste gevallen speciale apparatuur voor moeten gebruiken. We hebben de meest verhuurde apparaten voor je op een rij gezet.

  • Een zandstraal apparaat. Zandstralen is een techniek die je gebruikt om verf en graffiti weg te krijgen van je muur. Je kan een zandstraal apparaat ook gebruiken om roet weg te krijgen van je muur. Deze apparaten zijn vaak in meerdere afmetingen te huur. Informeer hoeveel liter je gaat nodig hebben om jouw gevel schoon te krijgen. De verkrijgbare afmetingen voor de particuliere verhuur zijn 25 liter, 40 liter en 60 liter. Je zal er ook een straalpistool bij moeten huren.
  • Een stoomreiniger. Een professionele stoomreiniger is in staat om ook jouw muren helemaal schoon te krijgen wanneer je algen of mos wil gaan verwijderen. Er komen geen giftige chemicaliën bij kijken, en het resultaat zal – bij eenvoudig te verwijderen materialen – mooi zijn.
  • Moet je hoog tegen je gevel op komen, dan is het aan te raden om een bouwsteiger te huren. Werken op een ladder met een zwaar apparaat is levensgevaarlijk.

Hoeveel kost een gevel reinigen voor doe het zelf

Wat wil je huren Voor welke aanslag Prijs per dag Prijs per week
Zandstraalapparaat Verf, graffiti en roet Vanaf 107 euro Vanaf 323 euro
Stoomreiniger professioneel Mos en algen Vanaf 90 euro Vanaf 272 euro
Bouwsteiger N v t  N v t Vanaf 78 euro

 

Zaken die de prijs van zelf gevel reinigen bepalen

Hoeveel je betaalt voor het zelf reinigen van een gevel heb je voor een belangrijk deel zelf in de hand aan de hand van keuzes die je maakt.

  • Het vermogen van het apparaat. Wil je lang kunnen doorwerken bij het zelf gevel reinigen, dan zal je een apparaat met een hoog vermogen moeten huren. Je komt dan uit bij een zandstraalapparaat uit een hogere categorie dan het apparaat wat hier staat aangegeven. De prijs is voor een apparaat van 25 liter.
  • Hoe lang heb je het apparaat nodig. Ga je al het werk binnen een week doen, dan zal de huurprijs per dag een stuk goedkoper zijn dan wanneer je al het werk op één dag wil gaan uitvoeren. Je betaalt dus naar verhouding minder per dag als je het apparaat langer nodig hebt.

Ga niet teveel betalen

Teveel betalen voor de huur van een gevelreinigingsapparaat is niet handig. Vraag dan ook eerst offertes op voordat je ergens een apparaat gaat huren. Het zal je al snel een besparing tot 20 procent opleveren.